fbpx
+ AAA -

USS Triton oplovila svijet bez izranjanja (1960.)

Autor: Admin

Dana 25. travnja 1960. dovršeno je prvo podmorsko oplovljavanje svijeta. Taj pothvat, nazvan Operacija Sandblast izvršila je američka podmornica USS Triton. Radilo se o nuklearnoj podmornici koja ja bila jedini primjerak svoje klase. Dapače, zanimljivo je da je USS Triton bila jedina zapadnjačka podmornica u povijesti s dva nuklearna reaktora.

U doba kad je porinuta, podmornica USS Triton bila je najveća, najsnažnija i najskuplja nuklearna podmornica na svijetu. Dužina joj je iznosila 136,4 metara, a posjedovala je pogonski mehanizam snage čak 45.000 konjskih snaga.


Putovanje oko svijeta izvršeno je u zaronjenom stanju, a USS Triton uzimao je kao početnu i završnu točku hridi sv. Petra i Pavla usred Atlantskog oceana. Riječ je o zanimljivoj grupi od 15 hridi koje se nalaze otprilike na trećini puta između obala Brazila i Afrike. Te hridi imaju površinu od samo 1,5 hektara, a najviša im je točka visoka svega 17 metara.

Zanimljivo je da je podmornica USS Triton uvelike slijedila put kojim je ekspedicija predvođena portugalskim pomorcem Magellanom u 16. stoljeću prvi put obišla svijet (premda Magellan osobno nije dovršio putovanje). 

Put podmornice USS Triton oko svijeta ukupno je trajao 60 dana i 21 sat, pri čemu je prijeđeno 49.491 kilometara. Prosječna brzina podmornice iznosila je čak 33 km/h.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.