Uspjeh Mussolinijevog Marša na Rim – 1922.

Autor: dnevno

Marš na Rim predvodili su fašistički kvadrumviri – Michele Bianchi, Emilio De Bono, Cesare Maria De Vecchi i Italo Balbo.

Dana 29. listopada 1922. godine završio je fašistički Marš na Rim, ključan za dolazak Benita Mussolinija na vrh vlasti u Italiji. Mussolini je već dva dana kasnije postao talijanskim premijerom i formirao je svoju vladu. U nju su od fašista, osim Mussolinija, ušli još i Alberto De Stefani, Giovanni Giuriati i Aldo Oviglio.
Marš na Rim predvodili su fašistički kvadrumviri (naziv za četvoricu osoba s političkim značenjem još iz razdoblja antičkog Rima). Kvadrumviri u Mussolinijevoj fašističkoj stranci bili su Michele Bianchi, Emilio De Bono, Cesare Maria De Vecchi i Italo Balbo. Sam Mussolini tijekom trajanja Marša na Rim nalazio se u Milanu tj. u pozadini. U Rim je doputovao tek 30. listopada. Kralj Viktor Emanuel III. povjerio mu je sastavljanje vlade u strahu od izbijanja većih nereda.
Fašisti su, međutim, ubrzo uveli svoj represivni režim u Italiji, slično kao što su nacisti 1933. godine zavladali Njemačkom.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.