Uskočki kapetan koji je organizirao Vojnu krajinu – 1546.

Autor: dnevno

Godine 1556. imenovan je vrhovnim kapetanom Hrvatske i Slavonske krajine, a već sljedeće godine pobjeđuje brojčano nadmoćniju vojsku bosanskog paše Ferhata.

Vojni zapovjednik Ivan Lenković imenovan je 12. svibnja 1546. godine žumberačkim kapetanom, čime je postao zapovjednikom sveukupnih uskočkih postrojbi. Potječe iz obiteljske grane Lenkovića koja se potkraj 15. stoljeća pred naletima Osmanlija iselila iz Like u Kranjsku, a od mladosti se posvetio vojnom pozivu.

U vojnoj karijeri istaknuo se već pri opsadi Beča 1529. godine, a desetak godina kasnije postaje senjskim kapetanom i zapovjednikom uskoka od Senja do Save. Dolaskom na Žumberak zauzimao se za naseljavanje uskoka na cijelom tom području te su mnoge uskočke obitelji iz Kranjske tamo trajno preseljene. Također, postojećim žumberačkim kmetovima, na čija su imanja naseljeni uskoci, nastojao je osigurati zemlju i kuće izvan Žumberka. U njegovo vrijeme na Žumberku je bilo oko 200 žumberačkih uskočkih zadruga.

Izradio je i nacrt, prema nalogu kralja Ferdinanda I., obrane hrvatsko-slavonskih granica, kojim je organizirana Vojna krajina. U vrijeme opsade Sigeta (1556.) nastoji pomoći Nikoli Šubiću Zrinskom napadajući okolne osmanske gradove, sprečavajući tako njihove snage da se pridruže opsadi.

Zbog učinkovitije obrane Kranjske od čestih osmanskih navala nedaleko od Metlike podiže utvrdu Podbrežje. Obnavlja i senjsku utvrdu, a u njegovoj blizini podiže tvrđavu Nehaj.

Godine 1556. imenovan je vrhovnim kapetanom Hrvatske i Slavonske krajine, a već sljedeće godine pobjeđuje brojčano nadmoćniju vojsku bosanskog paše Ferhata kod Svete Helene. Borbu protiv Osmanlija nastavlja sve do 1567. godine kada se povlači zbog bolesti. Samo dvije godine kasnije umire u Otočecu kraj Novog Mesta.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.