Umro slavni njemački optičar Carl Zeiss – 1888.

Autor: dnevno

Carl Zeiss uspio je sa suradnicima dizajnirati vrhunske leće, tako da je njegova kompanija postala slavna na području proizvodnje optike za mikroskope i fotografske aparate.

Na današnji dan 1888. godine umro je njemački optičar Carl Zeiss, osnivač znamenite kompanije nazvane po njemu. Proizvodio je kvalitetne mikroskope, a zatim je njegova tvrtka stekla slavu kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača leća za fotografske aparate. Zeiss je rođen 1816. godine u gradu Weimaru, upravo u vrijeme kad je ondje živio njemački književnik i znanstvenik Johann Wolfgang von Goethe (koji je bio čak i visokopozicionirani političar na weimarskom dvoru). Zanimljivo je da se Goethe također zanimao za optiku, a bio je Zeissov sugrađanin u vrijeme kad je ovaj odrastao u Weimaru (Goethe je preminuo 1832. godine, kad je Zeiss imao 15 godina). Kao mladić je Zeiss studirao na uglednom Sveučilištu u Jeni, gradu u blizini Weimara. U Jeni je Zeiss pokrenuo svoju tvrtku za proizvodnju optičkih instrumenata, s time da je isprva izrađivao samo mikroskope. Tvrtka se proširila i postala jednom od najuglednijih u Europi na području optike. Carl Zeiss uspio je sa suradnicima dizajnirati vrhunske leće, a broj zaposlenih u njegovoj tvrtki toliko je porastao da je ona postala jednim od najvažnijih tvorničkih kompleksa u Jeni. Zeiss je u tom gradu i preminuo 1888. godine, u 73. godini života, a njegova je kompanija i dalje nastavila rasti. Problem se pojavio nakon Drugog svjetskog rata kad je Jena pripala Istočnoj Njemačkoj. Ipak, tradicija Zeissovog branda sačuvala se, a i danas posjeduje ugled u svijetu optike.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.