Umrla jedina crnogorska kraljica Milena Vukotić – 1923.

Autor: dnevno

Milena je bila jedina kraljica u povijesti Crne Gore. Umrla je na današnji dan 1923. godine na Azurnoj obali u Francuskoj, kamo je sa suprugom otišla nakon gubitka prijestolja u domovini.

Na današnji dan 1923. godine umrla je crnogorska kraljica Milena Vukotić, poznata i kao Milena Petrović-Njegoš (prema svom suprugu – crnogorskom kralju Nikoli Petroviću-Njegošu). Milena je bila jedina kraljica u povijesti Crne Gore, jer je ta država imala status kraljevstva samo tijekom razmjerno kratkog razdoblja (od 1910. do 1918. godine).

Milena Vukotić rođena je u mjestu Čevo pokraj Podgorice 1847. godine. Zanimljivo je da su je već kao šestogodišnju djevojčicu zaručili za budućeg crnogorskog vladara Nikolu Petrovića-Njegoša, koji je od nje bio stariji oko šest godina. Kad je on 1860. postao knezom Crne Gore, priređeno je njihovo vjenčanje, premda je njoj bilo samo 13 godina. Prvo dijete rodila je Milena 1864. godine, kao 17-godišnjakinja. To novorođenče bila je princeza Zorka (Ljubica), kasnija supruga srpskog kralja Petra Karađorđevića i majka jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Ukupno je Milena rodila svom suprugu čak dvanaestoro djece. Jedna joj je kći (Jelena) postala talijanskom kraljicom, a čak dvije (Milica i Anastazija) ruskim velikim kneginjama. Kraljicom je Milena postala 1910. godine, kad je Crna Gora unaprijeđena iz ranga kneževine u rang kraljevstva.

Kraljica Milena otišla je sa svojim suprugom u egzil nakon gubitka vlasti u Crnoj Gori. Nastanili su se u Francuskoj, vodeći svojevrsnu izbjegličku vladu. Kralj Nikola umro je 1921. godine na Azurnoj obali u Francuskoj, a kraljica Milena dvije godine nakon njega, na istom mjestu. U trenutku smrti imala je kraljica Milena 75 godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.