Ukleti pjesnik Edgar Allan Poe – 1809.

Autor: dnevno

Zapadao je u teška depresivna stanja te tražio spas u alkoholu i narkoticima.

Poznati američki književnik Edgar Allan Poe rodio se 19. siječnja 1809. godine u Bostonu, i to pod imenom Edgar Poe (bez srednjeg imena Allan). Rano je ostao bez roditelja pa se o njemu brinula obitelj Allan. Kako nikada nije legalno usvojen prezime Allan uzeo je kao svoje srednje ime. S 18 godina mladi Poe učlanio se u američku vojsku, a tri godine kasnije upisao se na slavni West Point – američku vojnu akademiju za obrazovanje časnika. Poe nije dugo bio na West Pointu – izbačen je zbog lošeg ponašanja.

Zatim odlazi u Baltimore gdje je započeo književno-publicistički rad. Prvu zbirku pjesama Tamerlane i druge pjesme objavio je o vlastitom trošku. Nakon što je s kratkom pričom Poruka u boci osvojio 50 dolara započinje karijeru spisatelja. Pisao je recenzije, kritike, eseje, pjesme i pripovijetke, uređivao i izdavao časopise te držao predavanja. Njegova prva zbirka, Priče iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela, Pad kuće Usherovih. Uskoro izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo. Svjetsku slavu donijela mu je mračna poema o izgubljenoj ljubavi Gavran, a romani Umorstva u Rue Morgue i Ukradeno pismo smatraju se začecima moderne detektivske priče. Ostala značajna djela su mu: Heleni, Grad u moru, Annabel Lee, Priča Arthura Gordona Pyma, Crni mačak i druge.

Živio je na rubu siromaštva, povremeno je zapadao u teška depresivna stanja te tražio spas u alkoholu i narkoticima. Tajanstveni elementi njegovog privatnog života i mračno pjesništvo stvorili su od Poea mit o ukletom pjesniku.

Kad mu je bilo 26 godina, Edgar Allan Poe oženio se potajno svojom bliskom rođakinjom – sestričnom Virginijom Clemm – kojoj je bilo samo 13 godina. Do danas nije potpuno razjašnjeno zašto je točno došlo do tog neobičnog braka. Nažalost, ona je mlada i umrla, sa svega 24 godine, od tuberkuloze. Njoj je posvetio pjesme Gavran i Annabel Lee.

Depresivan i očajuan Poe je pokušao samoubojstvo 1848. Nakon toga je poslije zabave na putu novoj zaručnici nestao na tri dana. Pojavi se u izbezumljenom i rastresenom stanju u Baltimoreu, gdje je na kraju i preminuo 7. listopada 1849. godine. Oko njegovog misterioznog nestanka i smrti nastale su mnoge legende i teorije zavjere – od toga da je otet, ubijen ili da je pobjegao živjeti pod drugim identitetom.

Napomenimo da je u hrvatskoj kniževnosti veliki poklonik Edgara Allana Poea bio Antun Gustav Matoš.




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.