fbpx
+ AAA -

Ujedinjenjem dviju država stvorena Tanzanija (1964.)

Autor: Admin

Dana 26. travnja 1964. nastala je država Tanzanija, ujedinjenjem dotadašnjih država Tanganjike i Zanzibara. Naziv Tanzanija, koji je uveden ubrzo nakon ujedinjenja, nastao je spajanjem početnih slogova imena Tanganjike i Zanzibara. Radilo se o vrlo različitim državama, jer je Tanganjika u trenutku ujedinjenja bila površinom oko 356 puta veća od Zanzibara, nekadašnjeg otočnog sultanata smještenog uz afričku obalu. Tanganjika je nekoć bila, naprotiv, njemačka kolonija (dio Njemačke Istočne Afrike).

Danas je Tanzanija razmjerno velika država, s površinom od 947.303 četvorna kilometra (veća je i od Nigerije, najmnogoljudnije afričke države). U Tanzaniji se nalazi planina Kilimandžaro, s najvišim vrhom u cijeloj Africi (5.895 metara). Tanzanija ima i izlaz i na jezero Viktorija, najveće u Africi, kao i na jezero Tanganjiku, drugo najdublje na svijetu iza Bajkalskog jezera. Jezero Tanganjika sadrži čak 18 % svjetskih zaliha slatke vode.


Tanzanija ima 16 nacionalnih parkova, od kojih je najpoznatiji Nacionalni park Serengeti, koji se proteže na sjever sve do susjedne Kenije. Tanzanija sadrži i znameniti klanac Olduvai, poznat po arheološkim iskopinama, kao i golemi vulkanski krater Ngorongoro, površine oko 26.000 hektara. Sve u svemu, Tanzanija je po prirodnim znamenitostima jedna od najbogatijih zemalja na čitavom svijetu.

piše: Dražen Krajcar

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.