fbpx

Ubijen rimski car Karakala na području današnje Turske – 217.

Autor: dnevno

Karakalu je ubio Julije Marcijal, pripadnik njegove osobne garde. Naime, dok je Karakala urinirao uz cestu tijekom putovanja, pokraj grada Carrhae u današnjoj južnoj Turskoj, Julije Marcijal napao ga je mačem i ubio.

Dana 8. travnja 217. godine ubijen je rimski car Karakala, jedan od najzloglasnijih vladara u povijesti Rimskog Carstva. Bio je sin prethodnog cara Septimija Severa, a vladao je nakon očeve smrti Rimskim Carstvom isprva zajedno sa svojim mlađim bratom Getom. Ubrzo je Geta ubijen, navodno po nalogu Karakale, koji je želio postati jedinim vladarom. Karakala je postao nepopularnim zbog uvođenja poreza, a kasnije i omraženim zbog provođenja krvavih nasilja. Jednom je prilikom izvršio pokolj u velikom egipatskom gradu Aleksandriji, pri čemu je navodno pobijeno više od 20.000 ljudi. Karakalu je ubio Julije Marcijal, pripadnik njegove osobne garde. Naime, dok je Karakala urinirao uz cestu tijekom putovanja, pokraj grada Carrhae u današnjoj južnoj Turskoj, Julije Marcijal napao ga je mačem i ubio (iskoristio je priliku dok je car bio nasamo radi uriniranja). O motivu za ubojstvo postoji više teorija. Po jednoj je motiv bio u tome što je nekoliko dana ranije po Karakalinom nalogu bio smaknut Marcijalov brat, a po drugoj je Marcijal bio nezadovoljan jer nije bio promaknut u centuriona. Mjesto Carrhae, kod kojeg je Karakala ubijen, nalazilo se u blizini današnje tursko-sirijske granice, na krajnjem jugu današnje Republike Turske. Karakala je u trenutku kad je ubijen imao samo 29 godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.