fbpx

Ubijen omraženi rimski car Karakala – 217.

Autor: dnevno

Karakala je postao nepopularnim zbog uvođenja poreza, a kasnije i omraženim zbog provođenja krvavih nasilja.

Rimski car Karakala, jedan od najzloglasnijih vladara u povijesti Rimskog Carstva, ubijen je 8. travnja 217. godine. Bio je sin prethodnog cara Septimija Severa, a vladao je nakon očeve smrti Rimskim Carstvom isprva zajedno sa svojim mlađim bratom Getom. Ubrzo je Geta ubijen, po nalogu Karakale koji je želio postati jedinim vladarom. Nakon toga Karakala započinje eliminaciju Getinih pristaša. Karakala je postao nepopularnim zbog uvođenja poreza, a kasnije i omraženim zbog provođenja krvavih nasilja. Jednom je prilikom izvršio pokolj u velikom egipatskom gradu Aleksandriji, pri čemu je pobijeno više od 20.000 ljudi.

Pozitivna tekovina njegove vlasti je izdavanje edikta kojim je svim slobodnim stanovnicima Rimskog Carstva dodijeljeno rimsko građansko pravo. Po njegovu nalogu sagrađene su čuvene terme u Rimu.

Karakalu je ubio Julije Marcijal, pripadnik njegove osobne garde. Naime, dok je Karakala urinirao uz cestu tijekom putovanja, pokraj grada Carrhae na samom jugu Anatolije, Marcijal napao ga je mačem i ubio (iskoristio je priliku dok je car bio sam). O motivu za ubojstvo postoji više teorija. Po jednoj je motiv bio u tome što je nekoliko dana ranije po Karakalinom nalogu bio smaknut Marcijalov brat, a po drugoj je Marcijal bio nezadovoljan jer nije bio promaknut u centuriona. Karakala je u trenutku kad je ubijen imao samo 29 godina.


Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.