fbpx

U Rijeci rođen kasniji mađarski vođa János Kádár – 1912.

Autor: dnevno

Iste godine koje se János Kádár rodio (1912.) dogodila se tragedija broda Titanic, i to samo oko 40 dana prije njegovog rođenja. Osobito je zanimljivo da je brod Carpathia, koji je spasio znatan dio preživjelih putnika s Titanica, putovao iz New Yorka upravo prema Rijeci, koja je u to vrijeme bila važna prekooceanska putnička luka.

Dana 26. svibnja 1912. godine rođen je u gradu Rijeci János Kádár, kasniji mađarski dugogodišnji komunistički vođa. Kádár je na čelu partije u Mađarskoj proveo gotovo pune 32 godine, od 1956. pa sve do 1988. godine, tako da je upravo njegova vladavina obilježila veći dio komunističke povijesti te države. Današnji hrvatski grad Rijeka u vremenu njegovog rođenja nosio je naziv Fiume i pripadao je Kraljevini Ugarskoj kao tzv. corpus separatum (posebno tijelo odvojeno od ostatka Hrvatske i priključeno izravno ugarskoj kruni sv. Stjepana). Kádár je rođen u riječkoj Gradskoj bolnici Svetog Duha (tal. Ospedale civico Santo Spirito), koja se u to vrijeme još uvijek nalazila na staroj lokaciji, na nekadašnjem Trgu G. B. Cambierija

(današnja Ciottina ulica) u središtu Rijeke, nedaleko od mjesta gdje počinje Korzo. Iste godine koje se János Kádár rodio (1912.) dogodila se tragedija broda Titanic, i to samo oko 40 dana prije njegovog rođenja. Osobito je zanimljivo da je brod Carpathia, koji je spasio znatan dio preživjelih putnika s Titanica, putovao iz New Yorka upravo prema Rijeci, koja je u to vrijeme bila važna prekooceanska putnička luka. Ipak, budući da je Carpathia ubrzo nakon isplovljavanja naišla na unesrećene putnike s Titanica, vratila se u New York s preživjelima. Majka Jánosa Kádára – Borbála Csermanek – bila je neudana djevojka, a u Rijeci se zatekla u pokušaju da pronađe posao kao kućna pomoćnica ili spremačica (takvih je poslova bilo u susjednoj Opatiji, koja je u to vrijeme bila važno turističko odredište). Budući da kao majka s novorođenim djetetom nije mogla pronaći posao, otišla je u Mađarsku potražiti djetetovog oca, koji je bio navodno u vojnoj službi, ili njegovu obitelj. Međutim, očeva obitelj nije je željela ugostiti, tako da je improvizirala smještaj za dijete kod udomitelja, kojima je morala plaćati za tu uslugu. Početak života Jánosa Kádára bio je, dakle, egzistencijalno vrlo nesiguran.


Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.