+ AAA -

U Putinovoj Rusiji testiran Otac svih bombi (2007.)

Autor:

foab_artbbig

Dana 11. rujna Rusija je testirala najveću neatomsku bombu u svjetskoj povijesti. Rusi su joj dali nadimak Otac svih bombi, što je aluzija na poznatu američku bombu koja je prije bila najjača, a koja ima nadimak Majka svih bombi. Naime, toj je američkoj bombi stručno ime MOAB, ali to je službeno kratica za Massive Ordnance Air Blast bomb.

Otac svih bombi ima eksplozivnu snagu od oko 44 tone TNT, što je čak 4 puta više od američkog MOAB-a. Službeno su Rusi bombu nazvali kompliciranim imenom Zrakoplovna vakuumska bomba povišene snage. Bomba je teška oko 7.100 kilograma, a funkcionira na vakuumskom (termobaričkom) principu, koji proizvodi jači razorni udar od klasičnih eksplozija. Naime, termobarička oružja koriste kisik iz zraka za sagorijevanje, pa su učinkovitija od običnih bombi koja koriste samo kisik koji je sadržan u eksplozivu.

Ruska je bomba sačinjena od eksploziva pomiješanog s finim aluminijskim prahom i etilen-oksidom. Domet razornog udara doseže čak 300 metara od središta eksplozije. Rusi su zamislili da takve bombe zamijene njihovo taktičko nuklearno oružje. Naime, Otac svih bombi gotovo je jednake snage kao mala nuklearna bomba, a nema štetnog radioaktivnog zračenja. Ruska Federacija proizvela je za sada oko 100 takvih bombi.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.