U NATO prvi put primljene nekadašnje republike SSSR-a – 2004.

Autor: dnevno

Čak sedam država primljeno je u NATO 29. ožujka 2004. godine. Osim Slovenije, sve nove članice NATO-a iz tog proširenja bile su nekoć članice Varšavskog pakta.

Dana 29. ožujka 2004. godine sedam zemalja primljeno je u NATO, što je predstavljalo brojčano najveće proširenje u povijesti te organizacije. Tog su dana NATO-u pristupile Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Slovenija, Rumunjska i Slovačka. Svečanost pristupanja održana je u američkom glavnom gradu Washingtonu, kamo su pristigli premijeri svih sedam novih članica. U Washington je za tu priliku doputovao i tadašnji glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, a gostima su domaćini bili američki predsjednik George W. Bush i državni tajnik Colin Powell, nekadašnji general s čak četiri zvjezdice. Osim Slovenije, sve nove članice NATO-a iz tog proširenja bile su nekoć članice Varšavskog pakta. Dapače, Estonija, Latvija i Litva bile su čak i članice Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republike, što je bio prvi slučaj u povijesti da je dio nekadašnjeg teritorija SSSR-a primljen u NATO.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.