U Japanskom Carstvu rođen Ban Ki-moon – 1944.

Autor: dnevno

U trenutku kad se Ban Ki-moon rodio (13. lipnja 1944. godine) Drugi svjetski rat bjesnio je u Europi i Aziji. Koreja je u to doba bila sastavni dio Japanskog Carstva.

Na današnji dan 1944. godine rođen je Ban Ki-moon, današnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda. Rodio se u središnjem dijelu područja današnje Južne Koreje, 80-ak kilometara jugoistočno od Seoula. U vrijeme kad se Ban Ki-moon rodio bila je Koreja pod japanskom vlasti. Naime, Japan je nad Korejom stekao protektorat još 1905. godine, a 1910. čak ju je i anektirao, tako da je Koreja postala sastavnim dijelom Japanskog Carstva. Takvo je uređenje ostalo na snazi do kraja Drugog svjetskog rata.

U trenutku kad se Ban Ki-moon rodio (13. lipnja 1944. godine) Drugi svjetski rat bjesnio je i u Europi i u Aziji. Primjerice, u Europi je upravo trajalo savezničko iskrcavanje na Normandiju, dok su u Aziji trajale borbe u Burmi. Poznata Bitka u Filipinskom moru dogodila se samo oko tjedan dana nakon rođenja Ban Ki-moona.

U trenutku kad je završio Drugi svjetski rat u Aziji bio je Ban Ki-moon star samo godinu dana. Tijekom kasnijeg Korejskog rata zajedno sa svojom obitelji nalazio se u Južnoj Koreji. Taj je rat trajao od 1950. do 1953. godine tj. od njegove 7. pa do njegove 10. godine života. Dakle, i rođenje i djetinjstvo Ban Ki-moona obilježili su krvavi ratovi.

Autor:dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.