fbpx
+ AAA -

Tragično poginuo Jurij Gagarin (1968.)

Autor: Admin

%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bb%d0%b0_%d0%bc%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be_%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0_%d0%bd%d0%b0_%d0%bc%d0%b5

Dana 27. ožujka 1968. u zrakoplovnoj nesreći poginuo je u sovjetski astronaut i pilot Jurij Gagarin. Slavan po tome što je bio prvi čovjek koji je lansiran u svemir (12. travnja 1961.) obilazio je brojne svjetske države (Istočnu i Zapadnu Njemačku, Italiju, Kanadu, Brazil, Japan, Finsku…) gdje je svečano dočekivan.

Sovjeti Gagarina nakon prvog leta uopće više nisu slali u svemir, jer su smatrali da im je prevrijedan da bi ga izgubili. Kobnog dana bio je u rutinskom letu u lovačkom avionu MiG-15UTI, kojim je pilotirao zajedno s kolegom Vladimirom Serjoginom. Njihov avion srušio se u nedovoljno razjašnjenim okolnostima, a oko te nesreće ispletene su mnoge teorije zavjera. Istragu je proveo i KGB i zaključio da je za pogrešku najviše krivo osoblje baze, koje je pilotima dalo zastarjeli vremenski izvještaj i nije skinulo dodatne rezervoare za gorivo s aviona.


Gagarinov se MiG-15UTI zanio ili zbog udara u jato ptica ili zbog mimoilaženja s drugim avionom, a on i kopilot nisu ga uspjeli ispraviti prije nego su udarili u zemlju. 

Naime, zbog krivog vremenskog izvješća vjerovali su da su na većoj visini nego što je bio slučaj. Ostaje otvorenim pitanje je li KGB rekao istinu. Nakon kremiranja, Gagarinov pepeo sahranjen je u Kremaljskom zidu kod Crvenog trga u Moskvi.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.