Tko je bio Celsius po kojem se zovu stupnjevi Celzija? | Dnevno.hr

Tko je bio Celsius po kojem se zovu stupnjevi Celzija? – 1701.

Autor: dnevno

Šveđanin Anders Celsius postao je planetarno slavan kad je njegova skala za mjerenje temperature prihvaćena u svijetu.

Čovjek čije ime nesvjesno spominjemo gotovo svakog dana, kad govorimo o temperaturi u Celzijevim stupnjevima, Anders Celsius, rođen je 27. studenog 1701. godine u švedskom gradu Uppsali. Taj grad ima za Švedsku dvostruko značenje. Naime, u Uppsali se nalazi najstarije i najcjenjenije švedsko sveučilište (time je Uppsala poput švedskog Oxforda ili Cambridgea). Osim toga, u tom je gradu i sjedište Švedske protestantske crkve (nadbiskup Uppsale poglavar je protestanata u Švedskoj).

Anders Celsius potjecao je iz obitelji znanstvenika. Otac mu je bio profesor astronomije, jedan djed mu je bio matematičar, a drugi djed astronom. Anders se školovao na Sveučilištu u Uppsali, a zatim i sam postao profesor astronomije na tom sveučilištu. Celsius je po struci primarno bio astronom, premda ga se danas pamti najviše po temperaturnoj skali.

Mjerenje temperature također je bilo vezano uz Celsiusovo zanimanje za astronomiju. Naime, zanimalo ga je da li na svim zemljopisnim širinama voda ključa i ledi se na istoj temperaturi. Da bi to provjerio, razvio je preciznu temperaturnu skalu, koju smo naslijedili i mi danas.

Međutim, Celsius je točku ledišta vode označavao sa 100°, a točku ključanja s 0°, dakle suprotno nego što mi danas činimo. Tek godinu dana nakon Celsiusove smrti, jedan drugi Šveđanin – poznati Carl Linné – obrnuo je skalu i stavio 0° za ledište, a 100° za vrelište vode. Inače, isti Carl Linné uveo je sustav latinskih imena za biljke, koji se koristi i danas.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.