fbpx
+ AAA -

Timur Lenk – okrutni osvajač pred kojim su padala carstva (1336.)

Autor: Admin

14205930acec6e1c5f46e750a9001cb7

Veliki vojskovođa i osvajač, osnivač Timuridskoga Carstva i timuridske dinastije, Timur Lenk (u nekim izvorima Tamerlan) rođen je u gradu Kešu (današnji Šahrisabz u Uzbekistanu) 8. travnja 1336. godine. Bio je sin bega Taragaja iz turciziranog mongolskog nomadskog plemena Barlasa, a kasnije je tvrdio da potječe od samog Džingis-kana. Kako je od mladosti bio hrom, dobio je nadimak lenk (šepav).

Timur se već u mladosti proslavio kao vojskovođa, a 1370. godine uspio je osvojiti veličanstveni grad Samarkand nakon čega se proglasio velikom emirom. Konsolidiravši vlast Timur kreće u niz osvajačkih pohoda s ciljem da obnovi Mongolsko Carstvo. Prvo je osvojio Horzem, a zatim u višegodišnjim pohodima uspijeva srušiti Zlatnu Hordu (mongolsku državu u središnjoj Aziji i istočnoj Europi). Nakon toga u samo pet godina osvaja današnji Afganistan, Azerbajdžan, Armeniju, Gruziju, Irak, Iran. Provaljuje i u Indiju, odakle odnosi basnoslovni plijen.

Sve jače Timurovo carstvo zasmetalo je osamnskom sultanu Bajazidu I., koji 1399. godine pokreće niz vojnih kampanja na njegovo područje. U odlučujućoj Bitki kod Angore (današnja Ankara) 1402. Timur je pregazio osmanske snage i zarobio Bajazida I. koji će i umrijeti u njegovom zarobljeništvu.

Timur je bio poznat po okrutnosti, njegove su vojske iza sebe ostavljale pustoš, a prema pričama znao je cijele gradove sravniti sa zemljom. Prema legendama da zaplaši buduće protivnike duž cijelog puta ostavljao je stravičan prizor piramida lubanja onih koje je pobio. 

U prosincu 1404. Timur je započeo pohod na Kinu, ali ga je u planovima prekinula smrt. Njegovo golemo carstvo raspalo se za vladavine njegovih nasljednika. Do danas se sačuvao njegov grob (Gur Emir) u Samarkandu. Timurovu grobnicu je 1941. godine godine pronašla sovjetska ekspedicija na čelu s Mihajlom G. Gerasimovom. Uz taj događaj se vezuje legenda o prokletstvu koje čeka onoga tko otvori grob. Tri dana nakon otvaranja grobnice Hitlerova Njemačka napala je SSSR.

piše: Dražen Krajcar

Source: Povijest.hr
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.