fbpx
+ AAA -

Talijanski kralj dobio naslov cara Etiopije (1936.)

Autor: Admin

Talijanski kralj Viktor Emanuel III. proglašen je carem Etiopije 9. svibnja 1936. godine. Bila je to u doba kad je u Italiji politiku vodio Benito Mussolini. Talijanske su vojne snage nekoliko dana ranije uspjele poraziti Etiopljane u tzv. Talijansko-abesinskom ratu (Abesinija je stariji naziv za Etiopiju). Dotadašnji car Etiopije Haile Selassije pobjegao je iz zemlje, a vlast su preuzeli Talijani.

Kralj Viktor Emanuel III. bio je po prirodi stidljiva i pomalo povučena osoba. Držao se ustavnog načela vladavine, tj. najčešće nije nametao svoju volju. Veći utjecaj imao je, doduše, u doba Prvog svjetskog rata. Međutim, 1922. vlast su preuzeli fašisti, pa je kraljeva funkcija ionako postala prilično simbolična. Politiku je vodio Benito Mussolini kao duče. Zapravo, Mussolinijev je puni naslov bio Sua Eccellenza Benito Mussolini, Capo del Governo, Duce del Fascismo e Fondatore dell’Impero (hrv. Njegova Ekselencija Benito Mussolini, šef vlade, vođa fašizma i utemeljitelj Carstva).


Izgleda da titula cara Etiopije (tal. Imperatore d’Etiopia) nije pomogla kraljevoj popularnosti. Naime, u svijetu je talijansko agresivno zauzimanje Etiopije, u kojem je nerazvijeno lokalno stanovništvo ubijano zrakoplovima i bojnim otrovima, gledano s prijekorom. Kasnije je titulama Viktora Emanuela III. dodan još i naslov kralja Albanije (tal. Re d’Albania), a zajedno s Mussolinijem dobio je i najviši čin prvog maršala Carstva (tal. primo maresciallo dell’impero).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.