Tajna snimka helikopterskog napada u Bagdadu – 2007.

Autor: dnevno

Tajne snimke američkog helikopterskog napada na Bagdad procurile su na internet i izazvale senzaciju, jer prikazuju kako američki vojnici helikopterskim topom ubijaju većinom nenaoružane Iračane. Čak je i dvoje iračke djece došlo na metu američkog oružja.

Dana 12. srpnja 2007. godine nastale su poznate videosnimke američkog napada na Bagdad, snimljene iz helikopera. Taj video materijal, dakako, trebao je biti tajan, no procurio je na internet i izazvao senzaciju. Videosnimke prikazuju kako su dva američka helikoptera tipa AH-64 Apache napala grupu Iračana na ulici pomoću 30 milimetarskog helikopterskog topa M230. Taj razorni top ima brzinu pucanja od 625 projektila u minuti, koji se kreću brzinom od oko 2.900 km/h. Većina ljudi koje su Amerikanci napali bila je nenaoružana. Dvojica su čak bila reporteri Reutersa: Saeed Chmagh i Namir Noor-Eldeen, a njihove kamere američki su vojnici krivo prepoznali kao oružje.

Helikopteri su razorili i jedno kombi-vozilo u kojem je bilo dvoje djece. Na kraju su Amerikanci iz helikoptera ispalili i tri Hellfire rakete, koje su uništile zgradu u koju su ušli Iračani. Hellfire projektili su jedno od najpoznatijih američkih oružja zrak-zemlja. Teški su od 45 do 49 kilograma i imaju maksimalnu brzinu 1,3 Macha. Samo ime Hellfire zapravo je kratica za HELicopter Launched FIRE-and-forget (hrv. helikopterski lansirano ispali-i-zaboravi oružje). Ukupno je u navedenim napadima poginulo između 12 i 18 Iračana, uključujući dva spomenuta Reutersova reportera. U razorenom kombiju ranjeno je ono dvoje djece.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.