Svemirska postaja Mir srušena nakon 5.519 dana u orbiti oko Zemlje – 2001.

Autor: dnevno

Ruska svemirska postaja Mir, mase oko 120 tona, srušena je iz orbite 2001. godine. Da se izbjegne katastrofa ciljan je pad u Tihi ocean.

Ruska svemirska postaja Mir namjerno je i kontrolirano srušena iz orbite oko Zemlje 23. ožujka 2001. godine. Postaja Mir bila je najveće svemirsko tijelo ljudske izrade koje je do sada srušeno iz orbite. Naime, imala je masu od oko 120 tona (kao stotinjak automobila prosječna veličine), što je gotovo dvostruko više od sljedećeg najtežeg objekta srušenog iz orbite – američke svemirske postaje Skylab – koja se srušila još 1979. godine.

Svemirska postaja Mir građena je u orbiti od 1986. godine, što znači da su njeni najstariji dijelovi u trenutku rušenja na Zemlju imali već 15 godina staža. Dapače, nekim njenim dijelovima već je davno bio prošao rok trajanja. Da se smanje troškovi održavanja i da se ukloni mogućnost da se postaja nekontrolirano, sama od sebe, sruši iz orbite, ruske su se vlasti odlučile na njenu kontroliranu deorbitaciju.

Deorbitacija postaje Mir izvršena je na sljedeći način: u orbitu je lansirana letjelica Progres M1-5 bez ljudske posade. Rakete na toj letjelici usporile su Mir pa se postaja počela rušiti na Zemlju. Da se izbjegne katastrofa ciljan je Tihi ocean.

Kad se postaja Mir spustila na otprilike 100 kilometara visine počela je na nju utjecati atmosfera. To se dogodilo otprilike iznad otočja Fidži. Došlo je do sve većeg zagrijavanja u sudaru s česticama zraka, a na kraju je postaja gotovo u potpunosti izgorjela (pretpostavlja se da je vrlo malo njenih dijelova koji su dovoljno krupni da bi bili prepoznatljivi stiglo do površine Zemlje). Posljednji je put lokacija Mira pri rušenju zabilježena kod atola Kwajalein u Tihom oceanu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.