Švedski SAAB predstavio prvi automobil – 1949.

Autor: dnevno

Cijela karoserija automobila bila je napravljena od jednog komada metala, koji je oblikovan pod prešom, a tek su zatim na njemu izrezane rupe za vrata i prozore.

Švedska kompanija SAAB predstavila je svoj prvi automobil 10. lipnja 1949. godine. SAAB je izvorno bila kompanija namijenjena proizvodnji zrakoplova. Samo ime SAAB zapravo je kratica za Svenska Aeroplan AB (kratica AB za aktiebolaget označava na švedskom jeziku dioničko društvo).

Prvi model automobila nosio je naziv SAAB 92. Broj 92 označavao redni broj projekta, a prethodni projekt SAAB 91 bio je zrakoplov. Za svoje vrijeme bio je automobil SAAB 92 vrlo aerodinamičan. Cijela karoserija bila je napravljena od jednog komada metala, koji je oblikovan pod prešom, a tek su zatim na njemu izrezane rupe za vrata i prozore.

Kompanija SAAB tijekom svoje povijesti marketinški je koristila činjenicu da proizvodi ujedno i automobile i zrakoplove. Od SAAB-ovih vojnih zrakoplova poznat je SAAB 37 Viggen, koji ima mlazni pogon, a može služiti kao lovački i izviđački zrakoplov.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.