fbpx

Sv. Ivan Kapistranski i Janos Hunyadi pobijedili osmanskog sultana Mehmeda II. Osvajača – 1456.

Autor: dnevno

Nakon pobjede sv. Ivana Kapistranskog i Janosa Hunyadija kod Beograda njihovu vojsku snažno pogodila epidemija kuge, od koje su preminula i njih dvojica (sv. Ivan Kapistranski preminuo je u Iloku 23. listopada iste godine, a Janos Hunyadi još ranije tj. 11. kolovoza vjerojatno kod Zemuna).

Dana 22. srpnja 1456. završena je znamenita Bitka kod Beograda (Opsada Beograda) u kojoj su sv. Ivan Kapistranski i Janos Hunyadi pobijedili snage osmanskog sultana Mehmeda II. Osvajača. Radilo se o razdoblju srednjeg vijeka za koji su tipične bile velike zaraze koje su mogle pokositi znatan dio stanovništva. Tako je, primjerice, nakon pobjede sv. Ivana Kapistranskog i Janosa Hunyadija kod Beograda njihovu vojsku snažno pogodila epidemija kuge, od koje su preminula i njih dvojica (sv. Ivan Kapistranski preminuo je u Iloku 23. listopada iste godine, a Janos Hunyadi još ranije tj. 11. kolovoza vjerojatno kod Zemuna). Za usporedbu, u to su se vrijeme u Engleskoj vodili znameniti Ratovi ruža (engl. Wars of the Roses), a u Vlaškoj je vladao Vlad Tepeš, poznat i pod nadimkom Drakula. Sultan Mehmed II. Osvajač ratovao je u to doba praktički na svim stranama svog imperija. Primjerice, 1451. godine pobijedio je Karamanide u Maloj Aziji, 1453. godine osvojio je Carigrad, a zatim je ratovao u Srbiji, na obalama Crnog mora, u Vlaškoj, na Peloponezu, kao i u drugim tadašnjim graničnim krajevima Osmanskog Carstva. Ipak, Beograd nikada nije uspio osvojiti, tako da je taj utvrđeni grad Osmansko Carstvo zauzelo tek u doba njegovog praunuka Sulejmana Veličanstvenog 1521. godine (čak 65 godina nakon spomenute bitke).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.