fbpx
+ AAA -

Srpski velikaš i djed posljednjeg bizantskog cara (1395.)

Autor: Admin

Dana 17. svibnja 1395. umro je Konstantin Dragaš, srpski velikaš koji je vladao nad područjem današnje južne Srbije, dijela Makedonije i dijela zapadne Bugarske. Konstantina Dragaša naziva se i Konstantinom Dejanovićem jer je bio sin despota i sevastokratora Dejana iz vremena cara Dušana. Dapače, majka Konstantina Dragaša bila je polusestra cara Dušana, imenom Teodora Nemanjić.

Konstantin Dragaš bio je suvremenik poznatog Kraljevića Marka (Marko Mrnjavčević), kneza Lazara Hrebeljanovića, kao i Vuka Brankovića. Svaki od njih vladao je nad drugim dijelom srpskog područja.


Konstantin Dragaš bio je djed posljednjeg bizantskog cara Konstantina XI. Paleologa, koji je poginuo pri padu Carigrada u osmanske ruke 1453. (tada je sultan Mehmed II. Osvajač osvojio Carigrad). Naime, kći Konstantina Dragaša, imenom Jelena Dragaš, udala se za cara Manuela II. Paleologa i rodila je spomenutog posljednjeg bizantskog cara.

Car Konstantin XI. Paleolog čak se koristio imenom Dragaš naslijeđenom od djeda po majci. Srpski velikaš Konstantin Dragaš bio je silom prilika saveznik Turaka Osmanlija, a poginuo je u Bitki na Rovinama na području današnje Rumunjske. U toj se bitki kao saveznik sultana morao boriti protiv vlaškog vladara Mirče Starog (Mircea cel Bătrân). U istoj je bitki toga dana poginuo i Kraljević Marko (Marko Mrnjavčević).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.