fbpx

„Srdačna antanta“ između Velike Britanije i Francuske – 1904.

Autor: dnevno

Upravo je Srdačna antanta bila začetak korištenja pojma Antante, ključnog za Prvi svjetski rat i suparništvo s Centralnim silama.

Dana 8. travnja 1904. godine formirana je tzv. Srdačna antanta (Entente cordiale) između Velike Britanije i Francuske. Radilo se o prekretnici, jer su tijekom prethodnih povijesnih razdoblja te dvije države načelno bile suparnice, a ne saveznice. Srdačna antanta trebala je povezati te dvije zemlje i osigurati im određenu zaštitu od sve naoružanije Njemačke, predvođene carem Vilimom (Wilhelmom) II. iz dinastije Hohenzollern. Premda se Srdačna antanta pretežito bavila kolonijalnim pitanjima, ujedno je označila kraj neuplitanja Velike Britanije u europsku politiku. Francuska je već otprije bila povezana s Ruskim Carstvom, a kasnije su sve te tri zemlje (Velike Britanija, Francuska i Rusija) formirale Trojnu antantu, koja je odigrala odlučujuću ulogu u Prvom svjetskom ratu. Upravo je Srdačna antanta bila začetak korištenja pojma Antante, ključnog za Prvi svjetski rat. S druge strane, Njemačko Carstvo, Austro-Ugarska i Italija formirale su Trojni savez, a bez Italije uključile su se prve dvije od njih u Prvi svjetski rat pod nazivom Centralnih sila.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.