fbpx

Sputnik 1 – prvi Zemljin umjetni satelit – uništen pri padu iz orbite – 1958.

Autor: dnevno

Za vrijeme boravka u orbiti Sputnik 1 uspio je 1.440 puta obići Zemlju, pri čemu je preletio ukupno čak oko 70 milijuna kilometara.

Na današnji dan 1958. godine znameniti Sputnik 1 uništen je pri padu iz orbite. Radilo se o prvom umjetnom satelitu lansiranom u orbitu oko Zemlje, u kojoj je proveo točno tri mjeseca. Naime, Sputnik 1 lansiran je 4. listopada 1957. godine, iz sovjetskog kozmodroma (svemirskog centra) kod današnjeg Bajkonura. Ta se svemirska luka danas nalazi u Kazahstanu, koji se u međuvremenu odvojio od SSSR-a kao nezavisna država. Za vrijeme boravka u orbiti Sputnik 1 uspio je 1.440 puta obići Zemlju, pri čemu je preletio ukupno čak oko 70 milijuna kilometara (riječ je o gotovo polovici udaljenosti od Zemlje do Sunca). Tijekom spomenutog višekratnog obilaženja Zemlje Sputniku 1 brzina se pomalo smanjivala, tako da je na današnji dan ušao ponovno u Zemljinu atmosferu. Dakako, pri ulasku u atmosferu Sputnik 1 većim je dijelom izgorio zbog visoke temperature koja se razvija pri sudaru s česticama zraka.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.