fbpx

Spektakularna utrka Peking – Pariz – 1907.

Autor: dnevno

Pobijedio je talijanski princ Scipione Borghese u automobilu marke Itala. Došao je od Pekinga do Pariza za dva mjeseca, čak 20 dana prije drugoplasiranog vozila.

Dana 10. lipnja 1907. godine započela je jedna od najranijih spektakularnih utrka na velike daljine. Radilo se o utrci Peking – Pariz, održanoj u doba kad je automobil još bio u većem dijelu svijeta tehnička novotarija. Trasa utrke prolazila je kroz nerazvijeni dio Mongolije i Sibira, pa je gorivo za automobile moralo biti devama preneseno i raspoređeno na određenim mjestima po putu. Olakotna je okolnost bila to što je trasa slijedila telegrafsku liniju, pa je u Europi javnost mogla biti vrlo dobro obaviještena o tijeku utrke. U svakom se automobilu vozio i po jedan novinar zadužen za praćenje utrke.

Natjecalo se 5 ekipa – tri iz Francuske, te po jedna iz Italije i Nizozemske. Automobili su prethodno brodom dopremljeni u Peking, odakle su krenuli prema Parizu. Utrka nije imala propisanih pravila, nego je samo bilo bitno koje će vozilo prvo doći u Pariz.

Pobijedio je talijanski princ Scipione Borghese u automobilu marke Itala. Riječ je bila o modelu bez krova, pokretanom četverocilindričnim motorom obujma 7.433 kubičnih centimetara. Taj je motor razvijao 45 konjskih snaga, što je automobilu omogućavalo maksimalnu brzinu od 95 kilometara na sat. Za utrku je Itala opremljena velikim rezervoarima goriva. Inače, automobilska tvrtka Itala bila je iz Torina i proizvodila je vozila od 1904. do 1935. godine. Princ Scipione Borghese došao je od Pekinga do Pariza za dva mjeseca, čak 20 dana prije drugoplasiranog vozila.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.