Sonda Pioneer 11 došla u blizinu Saturna i njegovih prstenova – 1979.

Autor: dnevno

Sonda Pioneer 11 približila se pri prolasku pokraj Saturna rubu njegovih oblaka na samo 21.000 kilometara. Time je prošla i kroz područje koje obuhvaćaju Saturnovi prstenovi.

Dana 1. rujna 1979. godine američka sonda Pioneer 11 prošla je kraj planeta Saturna na najmanjoj udaljenosti tijekom svoje misije. To je omogućilo snimanje Saturna, njegovih prstenova i prirodnih satelita s manje udaljenosti nego ikada prije u povijesti. Sonda Pioneer 11 bila je lansirana još u travnju 1973. godine, a za put do Saturna trebalo joj je više od šest godina (prethodno je prošla i pokraj Jupitera).

Sonda Pioneer 11 približila se pri prolasku pokraj Saturna rubu njegovih oblaka na samo 21.000 kilometara. Time je prošla i kroz područje koje obuhvaćaju Saturnovi prstenovi. Srećom, nije došlo do oštećenja sonde sudarom s ćesticama na tom području. Sonda je prošla pokraj nekih Saturnovih prirodnih satelita na iznimno maloj udaljenosti.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.