fbpx
+ AAA -

Smaknut Canaris – šef njemačke obavještajne službe koji je želio ukloniti Hitlera (1945.)

Autor: Admin

0607 Bryden Photo shows the head of the German spy service Adm. Wilhelm Carnaris in the centre of the image.  For Saturday books

Devetog travnja 1945. godine smaknut je njemački admiral Wilhelm Canaris. Dogodilo se to samo tri tjedna prije Hitlerove smrti, a Canaris je smaknut kao veleizdajnik zbog umiješanosti u niz urota protiv Führera. Naime, admiral Canaris bio je dugogodišnji zapovjednik njemačke vojne obavještajne službe zvane Abwehr, što je bila izrazito moćna pozicija.

Canaris je postao nezadovoljan Hitlerom još prije početka Drugog svjetskog rata. Izgleda da je sa svojim kolegama i suradnicima pokušao organizirati Hitlerovu smjenu, i to vjerojatno u više navrata. Konačno je u veljači 1944. godine Canaris smijenjen i uhićen. Više od godinu dana držan je na životu, ali je u travnju 1945. godine ipak odlučeno da ga se smakne s još nekim pripadnicima otpora Hitlerovom režimu (Dietrich Bonhoeffer. Hans Oster, Karl Sack). Smaknuće je izvršeno u koncentracijskom logoru Flossenburg u sjevernoj Bavarskoj, a na stratište je admiral Canaris dovučen gol.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.