fbpx

Smaknut bombaš iz Oklahome Timothy McVeigh – 2001.

Autor: dnevno

Timothy McVeigh smaknut jer je prethodno u Oklahoma Cityju eksplozivom bio raznio zgradu američkih saveznih vlasti, pri čemu je ubijeno čak 168 osoba, a više od 600 je ranjeno. McVeighov je čin do danas ostao najtežim terorističkim napadom koji je počinio neki državljanin SAD-a.

Dana 11. lipnja 2001. godine smaknut je Timothy McVeigh, američki državljanin koji je izveo krvavi teroristički napad u saveznoj državi Oklahomi. Naime, McVeigh je oko šest godina ranije (1995. godine) u Oklahoma Cityju eksplozivom raznio zgradu američkih saveznih vlasti, zvanu Alfred P. Murrah Federal Building, pri čemu je ubijeno čak 168 osoba, a više od 600 je ranjeno. Bio je to po broju žrtava najteži teroristički čin u dotadašnjoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Nadmašio ga je u međuvremenu samo napad na zgrade Svjetskog trgovačkog centra (World Trade Center) 11. rujna 2001. godine, a McVeighov je čin svejedno do danas ostao najtežim terorističkim napadom koji je počinio neki državljanin SAD-a. Timothy McVeigh smaknut je smrtonosnom injekcijom spomenutog dana u 7 sati i 14 minuta ujutro u Saveznoj kaznionici u mjestu Terre Haute (američka savezna država Indiana). U trenutku kad je bio počinio napad u Oklahoma Cityju imao je McVeigh samo 26 godina, a smaknut je u dobi od 33 godine. Uoči smaknuća navodno je zatražio svećenika, koji mu je udijelio sakramente (McVeigh je bio irsko-američkog katoličkog podrijetla, premda se izjašnjavao i kao agnostik). Za posljednji obrok navodno je odabrao sladoled od metvice s komadićima čokolade.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.