Škotski junak William Wallace pobijeđen u Bitki kod Falkirka – 1298.

Autor: dnevno

Sačuvan je popis vodećih engleskih vitezova koji su sudjelovali u toj bitki, zajedno s njihovim grbovima (tzv. Falkirk Roll). Na njemu se nalazi čak 111 imena i grbova, a taj je heraldički spomenik ujedno najstariji sačuvani dokument u engleskoj povijesti u kome su sadržani grbovi sudionika nekog pojedinačnog povijesnog događaja.

Dana 22. srpnja 1298. godine škotski ustanički vođa William Wallace poražen je u Bitki kod Falkirka. Pobijedile su ga snage engleskog kralja Edwarda I., koji je u Škotsku čak i osobno došao, i to u pratnji brojnih velikaša i vitezova iz svoga kraljevstva. Uoči sukoba s Williamom Wallaceom, junačkim borcem za samostalnost Škotske od Engleza, uspio je engleski kralj skupiti oko 2.500 naoružanih konjanika te više od 12.000 pješaka, od kojih su većinu činili Velšani naoružani znamenitim dugim lukovima. Snage Williama Wallacea, koji je u to doba nosio titulu „zaštitnika Škotske“ bile su dva do tri puta malobrojnije od spomenutih engleskih snaga, što je bitku činilo u praksi neravnopravnom. Zanimljivo je da je sačuvan popis vodećih engleskih vitezova koji su sudjelovali u toj bitki, zajedno s njihovim grbovima (tzv. Falkirk Roll). Na njemu se nalazi čak 111 imena i grbova engleskih sudionika u bitki, a taj je heraldički spomenik ujedno najstariji sačuvani dokument u engleskoj povijesti u kome su sadržani grbovi sudionika nekog pojedinačnog povijesnog događaja. Kralj Edward I. osobno je bio prisutan na bojnom polju kod Falkirka, a među engleskim aristokratima i vitezovima ondje su bili još: Roger Bigod (earl tj. grof od Norfolka), Henry de Lacy (earl od Lincolna), Humphrey de Bohun (earl od Hereforda) i William de Beauchamp (earl od Warwicka). Dapače, na bojištu je bio i kraljev nećak (bratov sin) Thomas iz dinastije Plantagenet, koji je imao titulu earla od Lancastera, kao i njegov mlađi brat Henry. Među spomenutih 111 viteških i aristokratskih grbova sudionika Bitke kod Falkirka bio je i onaj Hugha le Despensera, kasnijeg earla od Winchestera, zatim Rogera Mortimera, Simona de Montagua i Williama de Rosa (radilo se o precima znamenitih engleskih plemićkih obitelji).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.