fbpx
+ AAA -

Sin bizantskog cara koji je postao talijanski markiz (1338.)

Autor: Admin

Dana 24. travnja 1338. godine umro je talijanski markiz vrlo neobičnog podrijetla. Naime, markiz Teodor I. od Montferrata bio je zapravo sin jednog bizantskog cara – Andronika II. Paleologa. Pripadao je, dakle, znamenitoj dinastiji Paleolog, koja je vladala Bizantskim Carstvom od 1259. do 1453. godine. Bila je to najduže vladajuća od svih bizantskih dinastija, a ujedno i posljednja koja je vladala Bizantom prije nego su Osmanlije zauzeli Carigrad.

Teodor je, dakle, imao vrhunsko, carsko podrijetlo. Markiz u Italiji postao je po svojoj majci, koja je bila iz talijanske dinastije Aleramici, koja je stoljećima vladala markizatom (markgrofovijom) Montferrat. Taj se posjed nalazio otprilike u trokutu između Torina, Milana i Genove. Teodorov ujak (majčin brat) bio je posljednji muški potomak dinastije Aleramici, pa je Teodor naslijedio titulu markiza od Montferrata i pripadajuće zemljišne posjede u Italiji. 


Od Teodora pa nadalje markizi od Montferrata bili su iz dinastije Paleologa, i to sljedećih više od dva stoljeća. Čak i kad su Palelozi izgubili bizantsko carsko prijestolje, montferratska grana nastavila je vladati u Italiji. 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.