fbpx

SAD izborio nezavisnost, od poraženih Britanaca tražili i dijelove Kanade – 1783.

Autor: Dnevno

Zanimljivo je da je Benjamin Franklin (na gornjoj slici treći slijeva) tražio od Britanaca da daju SAD-u čak i dijelove Kanade, no to nije prihvaćeno. Ipak, Britanija je mirom na današnji dan SAD-u prepustila golema područja Sjeverne Amerike nastanjena Indijancima. Time su Amerikanci dobili i legitimna prava za širenje na zapad i potiskivanje domorodačkog stanovništva.

Na današnji dan službeno je završio američki Rat za nezavisnost. Trajao je točno 8 godina, 4 mjeseca, 2 tjedna i 1 dan. Mir je potpisan na današnji dan u Parizu, i to između predstavnika SAD-a i Velike Britanije. Pobjeda je definitivno pripala Amerikancima, kojima je osim priznanja nezavisnosti prepušten i vrlo veliki teritorij.

Mir u Parizu potpisali su u ime SAD-a John Adams, Benjamin Franklin i John Jay. Od njih je Adams poznat po televizijskoj seriji iz 2008., gdje ga glumi Paul Giamatti (ta je serija dobila čak 13 Emmyja, čime je postala najnagrađivanija miniserija ikada). Benjamin Franklin poznat je kao znanstvenik i izumitelj (npr. gromobrana), a John Jay bio je prvi predsjednik Vrhovnog suda SAD-a.

U ime poražene Velike Britanije mir je potpisao David Hartley, kao "opunomoćeni ministar Njegovog Britanskog Veličanstva" (His Britannic Majesty's Minister Plenipotentiary). Inače, brtanski kralj u to doba bio je George III., a premijer vojvoda od Portlanda. Samo četiri mjeseca kasnije na premijersko će mjesto doći slavni William Pitt Mlađi, u dobi od samo 24 godine, koji je time postao najmlađi britanski premijer ikada. Mir je potpisan u pariškoj kući zvanoj Hotel d'York, na današnjoj adresi 56 Rue Jacob, u poznatoj četvrti Saint-Germain-des-Prés.


Britanija je SAD-u tim mirom prepustila ogromna područja Sjeverne Amerike nastanjena Indijancima, sve do rijeke Mississippi i do Velikih jezera. Naime, Indijanci su za vrijeme rata bili dijelom i saveznici Britanaca protiv Amerikanaca. Sad su Amerikanci dobili i legitimna prava za širenje na zapad i potiskivanje domorodačkog stanovništva. Zanimljivo je da je Benjamin Franklin tražio od Britanaca da daju SAD-u čak i dijelove Kanade, no to ipak nije prošlo.

Druga posljedica navedenog Pariškog mira bilo je povlačenje britanske vojske s teritorija SAD-a. Posljednji veći britanski garnizon bio je u New Yorku i napustio je Ameriku još iste godine.

Ostali događaji na današnji dan:
1260 – Bitka kod Ain Jaluta u Galileji (Mameluci porazili Mongole)
1777 – Prvi put razvijena zastava SAD-a u bitki (Bitka kod Coochovog mosta)
1914 – Albanski knez Wilhelm od Wieda napustio Albaniju zbog opozicije njegovoj vlasti
1931 – Donesen Oktroirani ustav u Kraljevini Jugoslaviji
1943 – Saveznici počeli s iskrcavanjem u Italiji (Drugi svjetski rat)
1944 – Anna Frank ukrcana na vlak za logor u Auschwitzu
1996 – Južnoafrička Republika dobila novi ustav
2004 – Pokolj za vrijeme opsade škole u Beslanu u Sjevernoj Osetiji

Rođeni:
1499 – Diane de Poitiers
1781 – Eugène de Beauharnais
1869 – Fritz Pregl
1875 – Ferdinand Porsche
1965 – Charlie Sheen
1988 – Jérôme Boateng

Umrli:
1402 – milanski vladar Gian Galeazzo Visconti
1467 – Eleonora Portugalska
1658 – britanski državnik Oliver Cromwell
1857 – John McLoughlin
1883 – ruski pjesnik Ivan Turgenjev
1893 – James Harrison
1948 – čehoslovački političar Edvard Beneš
1962 – E. E. Cummings
1967 – Mohammed bin Awad bin Laden
1991 – američki redatelj Frank Capra
1992 – hrvatski skladatelj Bruno Bjelinski
2002 – hrvatska glumica Irena Kolesar
2005 – William Rehnquist
2007 – Jane Tomlinson
2012 – Griselda Blanco
2012 – Sun Myung Moon
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.