Rušenje svemirske postaje Skylab – 1979.

Autor: dnevno

Ciljano mjesto rušenja svemirska postaje trebalo se nalaziti na jugu Indijskog oceana, no zbog pogreški u kalkulaciji postaja je pala u Zapadnoj Australiji. Lokalne vlasti australskog grada Esperancea NASA-i su zaračunale kaznu od 400 australskih dolara zbog onečišćavanja okoliša.

Dana 11. srpnja 1979. godine srušila se na Zemlju iz orbite svemirska postaja Skylab, jedan od najvećih umjetnih objekata koji je uništen na taj način. Ukupna masa te postaje iznosila je čak oko 77.000 kilograma, a srušena je nakon što je ukupno 34.981 puta obišla Zemlju u orbitalnoj putanji. Rušenje postaje Skylab bilo je unaprijed dogovoreno, jer je ona u to vrijeme dosegla svoj vijek trajanja. Izvedeno je kontrolirano rušenje, s namjerom da se ne pogodi neko ljudsko naselje ili da se ne stvori materijalna šteta na površini planeta, premda takvi postupci u praksi nikada nisu u potpunosti sigurni. Ciljano mjesto rušenja svemirska postaje trebalo se nalaziti na jugu Indijskog oceana, no zbog pogreški u kalkulaciji postaja je pala u Zapadnoj Australiji. Dakako, zbog velike brzine veći je njen dio izgorio u atmosferi, no na terenu su ipak pronađeni neki ostaci. Primjerice, pokraj australskog grada Esperancea pronađeni su komadi Skylaba, a osobito je zanimljivo da su tamošnje lokalne vlasti NASA-i zaračunale kaznu od 400 australskih dolara zbog onečišćavanja okoliša. Američke dnevne novine San Francisco Examiner ponudile su eventualnom donosiocu ostataka postaje Skylab nagradu od 10.000 američkih dolara, koju je pokupio 17-godišnji Australac Stan Thornton iz spomenutog Esperancea. Sljedeće važno rušenje svemirske postaje iz orbite bilo je ono sovjetske postaje Mir iz 2001. godine, koje se dogodilo pokraj Fidžija.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.