fbpx

Rimski car Konstantin osnovao Konstantinopol – 330.

Autor: dnevno

Konstantin je novi grad osnovao na mjestu današnjeg Istanbula. Sa suprotne strane Bospora Konstantinopolu nalazio se u antičko vrijeme grad Kalcedon, važno rano kršćansko središte, smješteno otprilike na području današnje istanbulske četvrti Kadıköy.

Dana 11. svibnja 330. godine rimski car Konstantin službeno je osnovao Konstantinopol, svoju novu prijestolnicu izgrađenu na mjestu današnjeg Istanbula. Na istom je području već stoljećima ranije postojao Bizancij, grčko naselje kojim su kasnije zavladali Rimljani. Konstantinopol je, kao i Bizancij prije njega, svoje središte imao na poluotoku smještenom kod ulaza u Bospor, strateški i prometno izvanredno važan tjesnac koji je povezivao Sredozemno s Crnim morem. Sa suprotne strane Bospora nalazio se u antičko vrijeme grad Kalcedon, važno rano kršćansko središte, smješteno otprilike na području današnje istanbulske četvrti Kadıköy. Već se prije cara Konstantina glavno središte Rimskog Carstva počelo seliti iz Rima na istok. Primjerice, car Dioklecijan imao je svoje glavno sjedište u Nikomediji, današnjem İzmitu u Turskoj, smještenom uz obalu Mramornog mora, otprilike 80 kilometara jugoistočno od Bospora. Konstantinu je njegov novi grad poslužio kao svojevrstan „Novi Rim“, a ondje je dao sagraditi golemu carsku palaču, hipodrom i forume. Taj se imperijalni kompleks nalazio na području smještenom jugozapadno od kasnije palače osmanskih sultana.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.