Raisa Gorbačova bila je slična američkim prvim damama – 1932.

Autor: dnevno

Raisa Gorbačova stekla je znatnu popularnost u razdoblju kad je njen suprug bio lider SSSR-a. U tom se smislu razlikovala od većine prethodnih supruga sovjetskih lidera i bila je sličnija američkim „prvim damama“.

Na današnji dan 1932. godine rođena je Raisa Titarenko, supruga posljednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova. Rodila se u Rubcovsku, sovjetskom gradiću smještenom u Sibiru. Rubcovsk se nalazi samo 30-ak kilometara od današnje granice između Ruske Federacije i Kazahstana. Raisina obitelj u Sibir se doselila iz europskog djela SSSR-a. Dapače, njen otac – Maksim Andrejevič Titarenko – potjecao je s područja današnje Ukrajine. Raisa je studirala na Pedagoškom institutu u Moskvi, a određeno je vrijeme čak i predavala na Moskovskom sveučilištu. Za Mihaila Gorbačova udala se u rujnu 1953. godine, kad joj je bila 21 godina. Gorbačov je bio od nje stariji samo oko devet mjeseci, tako da su bili praktički vršnjaci (rođen je 2. ožujka 1931. godine). Raisa Gorbačova stekla je znatnu popularnost u razdoblju kad je njen suprug bio lider SSSR-a. U tom se smislu razlikovala od većine prethodnih supruga sovjetskih lidera i bila je sličnija američkim „prvim damama“. Nakon propasti SSSR-a i silaska Mihaila Gorbačova s vlasti zadržala je Raisa određeni ugled, a osobito se posvetila humanitarnom radu. Primjerice, bila je angažirana na pomaganju medicinskim i dječjim organizacijama. Preminula je 1999. godine u 68. godini života od leukemije.


Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.