Prvo lansiranje europske sonde prema Marsu – 2003.

Autor: dnevno

Naziv Mars Express sonda je dobila zbog razmjerno brzog dolaska do Marsa, koji se u doba njenog lansiranja nalazio bliže Zemlji nego u proteklih otprilike 60.000 godina.

Prvo lansiranje europske sonde na Mars izvršeno je 2. lipnja 2003. godine. Radilo se o sondi Mars Express, koja je lansirana s kozmodroma Bajkonur, smještenog u Kazahstanu. Mars Express ujedno je i prva međuplanetarna sonda Europske svemirske agencije (ESA) uopće, jer su prethodne sonde poput Giotta istraživale druge dijelove Sunčevog sustava. Sonda je u blizinu Marsa dospjela u prosincu 2004. godine, nakon više od šest i pol mjeseci putovanja i oko 400 milijuna prijeđenih kilometara.

Naziv Mars Express sonda je dobila po brzini kojom je dizajnirana i izrađena, ali i zbog svog razmjerno brzog dolaska do Marsa, koji se u doba njenog lansiranja nalazio bliže Zemlji nego u proteklih otprilike 60.000 godina. Letom sonde upravljalo se iz Europskog centra za svemirske operacije (engl. European Space Operations Centre – ESOC), smještenog u njemačkom gradu Darmstadtu. Odande se europskim satelitima upravlja još od 1960-ih godina, dok se upravno središte Europske svemirske agencije nalazi u Parizu.

Mars Express i danas je aktivan u orbiti oko Marsa, što ga čini jednom od najdugovječnijih operativnih misija na međuplanetarnoj razini. Sonda sadrži dvije antene duge 20 metara, smještene sa suprotnih strana letjelice, tako da zajedno čine dipol dug čak oko 40 metara. Te antene čine radar za istraživanje sastava tla ispod Marsove površine, kao i za istraživanje ionosfere tog planeta.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.