fbpx
+ AAA -

Prvi ljudski objekt na Marsu bila je sovjetska sonda (1971.)

Autor: Admin

Prvi ljudski objekt koji je bio na površini Marsa, sovjetska sonda Mars 2, lansirana je 19. svibnja 1971. godine. Sonda je bilo velikih dimenzija – ukupna masa iznosila je 4.650 kilograma (poput manjeg kamiona). Lansirana je snažnom raketom tipa Proton-K, i to sa sovjetskog najvećeg raketodroma Bajkonur. Od Zemlje do planete Mars putovala je 6 mjeseci i 8 dana.

Sondu Mars 2 je putu prema Marsu za dva je tjedna prestigla američka sonda Mariner 9. Tako su Amerikanci imali čast da je njihov Mariner 9 postao prvi ljudski objekt u orbiti oko Marsa. Uslijed zanimljive slučajnosti, upravo kad su Mars 2 i Mariner 9 došli u Marsovu orbitu, podigla se na površini planeta najveća do tada zabilježena pješčana oluja. To je predstavljalo problem za spuštanje, jer površina planeta nije bila vidljiva.


U nemogućnosti da reprogramiraju računalo, Sovjeti su s Marsa 2, unatoč pješčanoj oluji, odmah poslali modul za slijetanje na površinu planeta. Modul se srušio na površinu na južnoj polutki Marsa, pokraj planina naziva Hellespontus Montes. Unatoč neuspješnom slijetanju, bio je to prvi ljudski objekt u povijesti koji je dotaknuo površinu Marsa. Ipak, samo 5 dana kasnije modul druge sovjetske sonde – Mars 3 – meko je sletio na Mars. Time su sovjeti postali apsolutno prvi ljudski osvajači površine Crvenog planeta.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.