fbpx
+ AAA -

Prvi kralj Rumunjske bio je Nijemac (1881.)

Autor: Admin

preziosi_-_carol_i_welcomed_in_a_village_in_the_carpathians_july_7_1868

Dana 26. ožujka 1881. godine dotadašnji rumunjski domnitor (knez, vladar) Karlo I. proglasio se kraljem. Tako je nastala Kraljevina Rumunjska, a taj trend nastojale su pratiti i susjedne zemlje na Balkanu. Tako je susjedna Srbija postala kraljevinom godinu dana kasnije, kad je knez Milan Obrenović proglašen kraljem.

Novopečeni kralj Rumunjske Karlo I. uopće nije bio rumunjskog podrijetla. Pripadao je njemačkoj dinastiji Hohenzollern-Sigmaringen. Rođen je u Njemačkoj, gdje je i odrastao. Postao je rumunjskim vladarom na preporuku francuskog cara Napoleona III.


Zanimljivo je da u trenutku stupanja na vlast u Rumunjskoj nije znao govoriti rumunjski jezik. Dapače, po vjeri je bio rimokatolik, a Rumunji su većinom pravoslavni kršćani. Karlova je prednost bila u tome što je imao francuske krvi i što je znao govoriti francuski jezik (Rumunjska je u to doba bila pod utjecajem francuske kulture).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.