fbpx
+ AAA -

Prvi komercijalni prijevoz tereta zrakoplovom (1910.)

Autor: Admin

1910-phil-parmalee-in-wright-flyer-with-silk

Dana 7. studenog 1910. obavljen je prvi komercijalni prijevoz tereta zrakoplovom. To je učinjeno letjelicom slavne braće Wright, a teret koji je prevožen bila su dvije bale svilene tkanine, ukupne mase oko 50 kilograma. Trgovina Morehouse-Martens platila je za taj prijevoz 5000 dolara. Radilo se više o marketinškom potezu nego o stvarnoj potrebi za takvom vrstom zračnog prijevoza. Naime, kuća Morehouse-Martens otvarala je novu trgovinu, a svilu koja je pristigla zrakoplovom naknadno su izrezali na komade koje su prodavali kao suvenire.

Let je trajao oko jedan sat, a zrakoplovom nisu pilotirala braća Wright osobno, nego pilot Philip Orin Parmelee, koji je završio njihovu školu letenja. Letio je u najnovijem avionu poznatom kao Model B, prvom avionu s kotačima. Svilena tkanina nalazila se na putničkom sjedalu, odmah do pilota. Pilot je navigirao pomoću karte željezničke pruge zalijepljene upornicu krila aviona.


Zrakoplov je uzletio kod Daytona, grada iz kojeg su bila braća Wright. Tkanina je tako dovezena do grada Columbusa, oko 105 kilometara od Daytona. Sletio je na trkalište obilježeno bijelim zastavicama. Let je trajao 66 minuta, a Parmelee je nakon slijetanja dočekan kao heroj. Tijekom leta mu je bilo vrlo hladno, pa se morao vrlo toplo obući, kao što je vidljivo na slici.

Piše: Boris Blažina

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.