PRVI IZBORI U NEZAVISNOJ HRVATSKOJ Pobjedu odnijeli Tuđman i HDZ, građani pohrlili na birališta!

Autor: Dnevno

Predsjednika i saborske zastupnike, prvi put u nezavisnoj Republici Hrvatskoj birali su Hrvati na današnji dan 1992. godine. Bili su to drugi izbori u samo dvije godine, a birači su zaokružiti mogli Franju Tuđmana (HDZ), Dražena Budišu (HSLS), Savku Dabčević-Kučar (HNS), Ivana Cesara (HKDS), Silvija Degena (SSH), Dobroslava Paragu (HSP), Marku Veselicu (HDS) i Antuna Vujića (SDH).

Svi oni težili su osvajanju mjesta predsjednika republike, a pobjedu je na kraju apsolutnom većinom glasova u prvom krugu osvojio Franjo Tuđman.

Na biralištima je pravo glasa imalo 3,575.032 građana s pravom glasa, a odazvalo ih se 2,677.764. Nešto više od 55 posto (56,69) istih biralo je upravo Tuđmana.

Njegova stranka, HDZ, na tim je izborima za zastupnički dom osvojila 44 posto glasova i 85 zastupničkih mjesta. Izbori 2. kolovoza 1992. održani su u vrijeme kad Hrvatska još nije pripojila sve svoje okupirane dijelove.

Drugi slobodni izbori trebali su uvjeriti svjetsku javnost kako se u Hrvatskoj nastavlja započeti demokratski razvitak i podupire odluku o životu u samostalnoj i neovisnoj državi, davnom snu hrvatskog naroda.

Tajvan pogodio razoran potres: Urušile se brojne zgrade, ljudi zarobljeni u ruševinama
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.