fbpx
+ AAA -

Prvi govor britanskog vladara u američkom Kongresu (1991.)

Autor: Admin

Dana 16. svibnja 1991. održala je britanska kraljica Elizabeta II. govor u američkom Kongresu, što je bila prva takva situacija u povijesti. Naime, dotad nijedan britanski monarh nije se odlučio na takav korak, tim više što su Sjedinjene Američke Države i nastale odvajanjem od britanske monarhije u 18. stoljeću.

Kraljica je u dvoranu Zastupničkog doma Kongresa ušla u narančastoj odjevnoj kombinaciji, noseći šešir iste boje. U njenoj je pratnji bio i princ Filip, vojvoda od Edinburgha (njen suprug). Govor je kraljica održala pred zajedničkom sjednicom Zastupničkog doma i Senata (tzv. Joint Meeting of Congress).


Pri govoru je kraljica Elizabeta II. naglasila zajedničke tradicije Ujedinjene Kraljevine i SAD, osobito u demokratskim načelima i praksama. Američki predsjednik u to vrijeme bio je George H. W. Bush (otac kasnijeg predsjednika sa sličnim imenom), a aktualna situacija u svijetu tada je uvelike bila vezana uz Zaljevski rat. Kraljica je svoj govor, koji je trajao desetak minuta, završila riječima “May God bless America” (Bog blagoslovio Ameriku). Inače, govor je kraljica održala u sklopu 13-dnevnog posjeta SAD-u.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.