Prvi globalni satelitski prijenos uživo – 1967.

Autor: dnevno

Program je trajao oko dva i pol sata, a globalni prijenos ostvaren je pomoću četiriju telekomunikacijskih satelita u geosinkronoj orbiti (jedan od njih bio je Intelsat I, poznat i pod nadimkom Early Bird, koji je postao slavan kao prvi telekomunikacijski satelit u geosinkronoj orbiti uopće).

Dana 25. lipnja 1967. godine održan je prvi globalni satelitski prijenos uživo. Radilo se o produkciji skupnog naziva Our World (Naš svijet), s dijelovima emitiranim iz čak 14 svjetskih država (Australija, Austrija, Kanada, Danska, Francuska, Italija, Japan, Meksiko, Španjolska, Švedska, Tunis, Velika Britanija, SAD i Zapadna Njemačka). Budući da su te države bile raspoređene praktički po svim dijelovima planete (od Australije preko Europe, Azije i Afrike do Amerike), prijenos je doista imao globalno značenje. U emitiranim prijenosima nastupali su neki svjetski popularni izvođači, poput Beatlesa i Marije Callas. Sudjelovao je i Pablo Picasso, a procjenjuje se da je prijenos gledalo od 400 do čak 700 milijuna ljudi. Postignut je time ujedno i rekord za veličinu televizijskog gledateljstva, jer ranije nijedan prijenos uživo nije pratilo toliko osoba. Program je trajao oko dva i pol sata, a globalni prijenos ostvaren je pomoću četiriju telekomunikacijskih satelita u geosinkronoj orbiti (jedan od njih bio je Intelsat I, poznat i pod nadimkom Early Bird, koji je postao slavan kao prvi telekomunikacijski satelit u geosinkronoj orbiti uopće). Program Our World započeo je emitiranjem iz Kanade, a zatim je prebacivan između svih spomenutih 14 država. Korišteni su isključivo televizijski prijenosi uživo, a nije bilo dozvoljeno korištenje prethodno snimljenog televizijskog materijala.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.