+ AAA -

Prva vojna akademija na svijetu (1751.)

Autor:

Theresianische_Militaerakademie_Wappen_ueber_Eingang-DSC_6508w

Terezijanska vojna akademija, prva vojna akademija na svijetu, osnovana je 14. prosinca 1751. godine. Dobila je ime po znamenitoj carici Mariji Tereziji, koja ju je i utemeljila. Za usporedbu, slavna američka vojna akademija West Point osnovana je formalno tek 1802. godine. Terezijanska vojna akademija bila je smještena u Bečkom Novom Mjestu, i to u zgradi tamošnjeg dvorca, koji je potjecao još iz srednjeg vijeka. U toj istoj zgradi bili su zatočeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan uoči smaknuća 1671. godine.

Za prvog zapovjednika Terezijanske vojne akademije postavljen je feldmaršal Leopold Joseph von Daun, jedan od najpoznatijih vojnih zapovjednika carice Marije Terezije. Svojedobno je u akademiju svake godine primano na školovanje po 100 plemića i 100 pripadnika građanskog staleža. Terezijansku vojnu akademiju tijekom dugog razdoblja njenog postojanja pohađali su mnogi budući poznati zapovjednici habsburških vojski, uključujući i one s hrvatskog područja (primjerice, hrvatski general Stjepan Sarkotić iz razdoblja Austro-Ugarske).

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.