Prva svemirska sonda pokretana sunčevim jedrom – 2010.

Autor: dnevno

Prednost sunčevog jedra pred raketnim pogonom je u tome što se ne troši nikakvo gorivo, a ubrzanje može ići gotovo unedogled. Japanski IKAROS ima solarno jedro s dijagonalom dužine 20 metara.

Dana 21. svibnja 2010. godine prvi put u svemir je lansiran ljudski objekt opremljen sunčevim (solarnim) jedrom. Riječ je o japanskoj sondi IKAROS. Pojam solarno jedro označava pogon koji pomoću tlaka elektromagnetskog zračenja Sunca postiže potisak. Naime, Sunce emitira zračenje koje pri udaru o neku reflektirajuću površinu stvara vrlo malen, ali ipak mjerljiv potisak. Ukoliko se u svemir stavi dovoljno velika reflektirajuća površina, taj potisak postaje znatan i ubrzava letjelicu, slično kao što vjetar pokreće brod s jedrom.

Prednost solarnog jedra pred raketnim pogonom u tome je što se ne troši nikakvo gorivo, a ubrzanje može ići gotovo unedogled (premda na njega treba dugo čekati). Uz dovoljno strpljenja, letjelica pogonjena solarnim jedrom može postići ogromne brzine.

Japanski IKAROS ima solarno jedro dijagonale dužine 20 metara. Jedro je napravljeno od vrlo tankog materijala (samo 7,5 mikrometara debljine). IKAROS je poslan prema planetu Veneri, do koje je stigao za 6 mjeseci. Lansiranje je obavljeno u Japanskom svemirskom centru Tanegashima, koji se nalazi na jednom otočiću smještenom južno od glavnih japanskih otoka.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.