Prva nuklearna eksplozija u povijesti – 1945.

Autor: dnevno

Eksplozija se dogodila u pustinjskom području američke savezne države New Mexico. Snaga joj je bila oko 20 kilotona TNT-a .

Smatra se da je s danom 16. srpnja čovječanstvo ušlo u nuklearno ili atomsko doba, jer je tog dana 1945. godine eksplodirala prva nuklearna naprava u povijesti. Riječ je bila o slavnom Manhattan projektu, američkom programu izrade nuklearne bombe. Drugi svjetski rat završio je u Europi dva mjeseca ranije, ali se Japan još borio.

Projekt Manhattan bio je široko zasnovan i na njemu se užurbano radilo. Oko 129.000 ljudi bilo je angažirano oko tog projekta koji je držan u strogoj tajnosti. Kazna zatvora od 10 godina prijetila je onome tko izda bilo kakvu informaciju o projektu. Na projektu su bili zaposleni i slavni fizičari, poput Roberta Oppenheimera (Otac nuklearne bombe), nobelovca Enrica Fermija, Lea Szilárda, Edwarda Tellera, Stanislawa Ulama (slavni Teller-Ulam dizajn bombe) i Richarda Feynmana. Važno je primijetiti da su Nijemci svojom antisemitskom politikom mnogo izgubili na nuklearnom programu, jer su Oppenheimer, Szilárd, Feynman, Teller i Ulam redom bili Židovi, a Talijan Enrico Fermi oženio se Židovkom i s njom je bio primoran pobjeći iz fašističke Italije u SAD.

Nakon višegodišnjih priprema prva nuklearna bomba detonirana je u pustinjskom području američke savezne države New Mexico, točnije oko 56 kilometara jugoistočno od gradića Socorro i oko 100 kilometara sjeverno od Alamogorda. Na tom mjestu danas se nalazi White Sands Missile Range, najveća vojna instalacija na području SAD-a.

Test pri kojem je detonirana prva nuklearna bomba imao je kodno ime Trinity (hrv. Trojstvo), a samu bombu nazivali su The Gadget (hrv. Uređaj), kako se ne bi odalo stranim špijunima da je riječ o eksplozivnoj napravi. Bomba je instalirana na 30 metara visoki metalni toranj, kako bi eksplodirala u zraku i tako smanjila radioaktivno onečišćenje. Neki su fizičari pogrešno predviđali da će bomba zapaliti cijelu Zemljinu atmosferu i uništiti sav život na planetu. Bomba je eksplodirala nakon 20 minutnog napetog odbrojavanja točno u 05:29:45 ujutro. Snaga eksplozije bila je oko 20 kilotona TNT-a. Nastao je krater širine 330 metara. Oblak u obliku gljive dosegao je visinu od 12 kilometara.

Obavijest o uspješno obavljenoj eksploziji poslana je američkom predsjedniku Trumanu, koji je upravo bio sa Staljinom na konferenciji u Potsdamu. Truman je spomenuo Staljinu da SAD sada ima “novo oružje neobično razorne snage”, no ovaj je bio nezainteresiran. Ispostavilo se da je za uspjeh američkog testiranja Staljin saznao još prije Trumana, preko sovjetskih špijuna koji su bili uključeni u Projekt Manhattan.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.