Prva nuklearna bomba Sjeverne Koreje – 2006.

Autor: dnevno

Sjeverna Koreja bila je prva država koja je unaprijed najavila nuklearno testiranje.

Dana 9. listopada 2006. godine Sjeverna Koreja objavila je prvo uspješno testiranje nuklearne bombe. Američki i japanski seizmolozi doista su detektirali potres jačine 4,3 Rictera na sjevernokorejskom području, pa se zaključuje da je objava bila istinita. Ako se isprva i sumnjalo da to možda nije bila bomba nego običan potres, kasnije su američki zrakoplovi doista u zraku detektirali određenu količinu nuklearnih izotopa.

Sjeverna Koreja najavila je namjeru izvođenja testa još šest dana ranije, čime je postala jedina država u povijesti koja je najavila svoje prvo nuklearno testiranje. Točna lokacija na kojoj je izvršeno testiranje nije objavljena, ali se na temelju seizmičkih podataka zaključuje da se to dogodilo u sjeveroistočnom dijelu te države, u okolici grada Kilju (Kilchu). Snaga eksplozije bila je prilično skromna, iznosila je oko jedne kilotone , iako su Sjevernokorejci tvrdili da je snaga eksplozije bila čak 4 kilotona.

Nakon testiranja, svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – osudile su testiranje. Posebno su se uzbunili Japanci, zbog blizine Sjevernoj Koreji.

Ne obazirući se na osude svoj sljedeći nuklearni test Sjevernokorejci su izveli niti tri godine kasnije, ponovo u okolici grada Kilju (Kilchu). Eksplozija je taj drugi put bila jača, između 2 i 6 kilotona. Važno je napomenuti da Sjeverna Koreja osim s nuklearnim bombama, raspolaže i s raketama koje mogu takve bombe ponijeti na udaljenost od nekoliko tisuća kilometara.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.