Proslava 2.500. godišnjice Perzijskog Carstva – 1971.

Autor: dnevno

Poslužena su, između ostaloga, prepeličja jaja, punjeni pečeni paunovi, janjetina s tartufima, sorbeti od šampanjca i konjak.

Dana 14. listopada 1971. godine održana je raskošna gozba u Perzepolisu prilikom proslave 2.500. godišnjice utemeljenja Perzijskog Carstva. Gozbu i proslavu organizirao je tadašnji iranski šah Muhamed Reza Pahlavi, zajedno sa svojom suprugom caricom Farah. Radilo se, prema Guinessovoj knjizi rekorda, o najraskošnijoj gozbi u suvremenoj povijesti, a sveukupni troškovi proslave bili su astronomski (to je izazvalo kritiku šahovih protivnika, uključujući Homeinija).

Za gozbu je odabran Perzepolis kao nekadašnja prijestolnica Perzijskog Carstva. To važno arheološko nalazište smješteno je sjeverozapadno od iranskog grada Širaza, na udaljenosti od oko 50 kilometara. Ugledni gosti slijetali su zrakoplovima u zračnu luku Širaza, a zatim su automobilima prevoženi do Perzepolisa. Za tu je namjenu upotrijebljeno 250 crvenih Mercedesovih limuzina.

Budući da se Perzepolis sastoji većinom od ruševina, za goste je ondje sagrađen golem kompleks šatora, pod kojima su im uređeni raskošni apartmani. Najveći šator bio je namijenjen gozbi, a dužina mu je bila oko 68 metara. Za hranu je bio zadužen znameniti pariški restoran Maxim’s, a uniforme carskih službenika dizajnirala je kuća Lanvin, također iz Pariza.

Gozba se poklapala s proslavom rođendana carice Farah. Za službenu zdravicu upotrijebljen je šampanjac Dom Perignon Rosé iz 1959. godine. Hrana je većinom pripadala tradiciji francuske kuhinje. Poslužena su, između ostaloga, prepeličja jaja, punjeni pečeni paunovi, janjetina s tartufima, sorbeti od šampanjca i konjak.

Među šest stotina uglednih gostiju bili su: etiopski car Haile Selasije, jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito s Jovankom Broz, bugarski predsjednik Todor Živkov, rumunjski predsjednik Nicolae Ceauşescu, kardinal Maximilien de Fürstenberg, Aga Kan, a uz to još sedam kraljeva, jedan sultan i cijeli niz predsjednika država.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.