Proizvođač kočija osnovao General Motors – 1908.

Autor: dnevno

S vremenom je postao najveći proizvođač kočija u SAD-u, s godišnjom proizvodnjom od preko 100.000 komada.

Kompanija General Motors, drugi najveći proizvođač automobila na svijetu (nakon Toyote), osnovana je 16. rujna 1908. godine. U vlasništvu General Motorsa trenutno su marke Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Opel, Vauxhall i Holden.

Osnivač General Motorsa bio je William Durant, koji se prije toga bavio proizvodnjom kočija. S vremenom je postao najveći proizvođač kočija u SAD-u, s godišnjom proizvodnjom od preko 100.000 komada. Godine 1904. kupio je automobilsku kompaniju Buick, koja je do tada proizvela samo 37 komada automobila i unio je u nju svoje iskustvo iz industrije kočija. Nakon sudjelovanja na auto showu u New Yorku već je imao narudžbe za 1.108 automobila.

Ubrzo je pretvorio Buick u vodećeg proizvođača automobila u SAD-u. Godine 1908. osnovao je General Motors kao holding kompaniju za Buick i za druge marke koje je počeo okupljati u svom vlasništvu. Kupio je Cadillac, Oldsmobile i Oakland (kasniji Pontiac), no onda je zapao u krizu zbog prezaduživanja, pa je izbačen iz GM-a. Tada je ušao u posao s Louisom Chevroletom i kroz tu kompaniju uspio je povratiti udio u GM-u.

Godine 2009. izvorna kompanija General Motors objavila je stečaj te je osnovana nova tvrtka General Motors Company LLC koja je kupila većinu imovine starog GM-a, uključujući i naziv General Motors.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.