Princ Andrija od Grčke i Danske – predak budućih britanskih kraljeva Charlesa i Williama – 1944.

Autor: dnevno

Princ Andrija bio je otac princa Filipa, vojvode od Edinburgha, supruga današnje britanske kraljice. Time je Andrija predak osoba koje bi u budućnosti trebale naslijediti britansko prijestolje.

Na današnji dan 1944. godine umro je princ Andrija od Grčke i Danske, svekar današnje britanske kraljice Elizabete II. i pripadnik nekoliko europskih kraljevskih dinastija. Princ Andrija izravni je muški predak budućih britanskih kraljeva (princa Charlesa i princa Williama, ukoliko za života naslijede prijestolje), što mu daje veliku važnost u dinastičkom pogledu. Zanimljivo je da je princ Andrija pripadao istodobno i danskoj i grčkoj kraljevskoj obitelji, jer je u 19. stoljeću sinu danskog kralja Kristijana IX. – Georgeu – dodijeljeno grčko prijestolje. Spomenuti je grčki kralj bio Andrijin otac, čime mu je danski kralj Kristijan IX. bio djed. U smislu prezimena njihova je dinastija nosila naziv Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i bila je izvorno njemačkog podrijetla. Zanimljivo je da je jedna Andrijina tetka (očeva sestra) postala ruskom caricom, a jedna britanskom kraljicom. Po majčinoj je liniji princ Andrija bio potomak ruske carske obitelji. Njegov brat Konstantin postao je grčkim kraljem. Po svojoj je godini rođenja (1882.) bio vršnjak Franklina Delana Roosevelta i nekih drugih osoba koje su velik utjecaj stekle u međuratnom razdoblju, kao i tijekom Drugog svjetskog rata. Princ Andrija preminuo je tijekom Drugog svjetskog rata u hotelu Metropole u Monte Carlu. U trenutku smrti bio je u 63. godini života.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.