fbpx

Predsjednik John F. Kennedy najavio društvene reforme u SAD-u – 1963

Autor: dnevno

Govor američkog predsjednika Johna F. Kennedyja bio je reakcija na incident u američkoj saveznoj državi Alabami, pri kojem su lokalne vlasti afroameričkoj mladeži pokušale zabraniti upis na Sveučilište u Alabami.

Dana 11. lipnja 1963. godine američki predsjednik John F. Kennedy najavio je duboke društvene reforme u SAD-u. Naime, radijske i televizijske postaje prenijele su toga dana njegov govor o ljudskim pravima iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući, u kojem je najavio nužne promjene. Dogodilo se to kao reakcija na incident u američkoj saveznoj državi Alabami, pri kojem su lokalne vlasti afroameričkoj mladeži pokušale zabraniti upis na Sveučilište u Alabami. U tom incidentu sudjelovao je i guverner Alabame, koji je osobno pokušao spriječiti upis Afroamerikanaca Vivian Malone i Jamesa Hooda stojeći na ulazu u upisne prostorije (isti se guverner mnogo godina kasnije pokajao za svoje postupke i odbacio je rasističku politiku). Predsjednik John F. Kennedy vrlo je brzo reagirao na incident, i to ne samo spomenutim govorom o ljudskim pravima na radiju i televiziji, nego i federalizacijom Nacionalne garde u Alabami (čime je njenim pripadnicima mogao narediti da osiguraju slobodan upis afroameričkim studentima). Predsjednikov je govor bio vrlo upečatljiv, a u njemu je između ostaloga istaknuo: “One hundred years of delay have passed since President Lincoln freed the slaves, yet their heirs… are not fully free.” (Stotinu godina proteklo je otkad je predsjednik Lincoln oslobodio robove, a ipak njihovi nasljednici… nisu potpuno slobodni) i “Now the time has come for this Nation to fulfill its promise.” (Sada je došao trenutak za ovu naciju da ispuni svoja obećanja). Kennedyju je nacrt govora izradio Ted Sorensen, njegov savjetnik u Bijeloj kući, koji je zaslužan i za neke druge kvalitetne Kennedyjeve političke nastupe. Nažalost, predsjednik Kennedy ubijen je već 22. studenog iste godine tj. samo nešto više od pet mjeseci nakon spomenutog govora, u krvavom atentatu u teksaškom gradu Dallasu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.