fbpx

Predsjednik John F. Kennedy najavio društvene reforme u SAD-u – 1963.

Autor: dnevno

Govor predsjednika Kennedyja bio je reakcija na incident u američkoj saveznoj državi Alabami, pri kojem su lokalne vlasti afroameričkoj mladeži pokušale zabraniti upis na Sveučilište u Alabami.

Predsjednik John F. Kennedy najavio je duboke društvene reforme u SAD-u 11. lipnja 1963. godine. Naime, radijske i televizijske postaje prenijele su toga dana njegov govor o ljudskim pravima iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući, u kojem je najavio nužne promjene. Dogodilo se to kao reakcija na incident u američkoj saveznoj državi Alabami, pri kojem su lokalne vlasti afroameričkoj mladeži pokušale zabraniti upis na Sveučilište u Alabami. U tom incidentu sudjelovao je i guverner Alabame George Wallace, koji je osobno pokušao spriječiti upis Afroamerikanaca Vivian Malone i Jamesa Hooda stojeći na ulazu u upisne prostorije (isti se guverner mnogo godina kasnije pokajao za svoje postupke i odbacio je rasističku politiku).

Predsjednik Kennedy vrlo je brzo reagirao na incident, i to ne samo spomenutim govorom o ljudskim pravima na radiju i televiziji, nego i federalizacijom Nacionalne garde u Alabami (čime je njenim pripadnicima mogao narediti da osiguraju slobodan upis afroameričkim studentima).

Predsjednikov je govor bio vrlo upečatljiv, a u njemu je između ostaloga istaknuo: “Stotinu godina proteklo je otkad je predsjednik Lincoln oslobodio robove, a ipak njihovi nasljednici… nisu potpuno slobodni”. Kennedyju je nacrt govora izradio Ted Sorensen, njegov savjetnik u Bijeloj kući, koji je zaslužan i za neke druge kvalitetne Kennedyjeve političke nastupe. Nažalost, predsjednik Kennedy ubijen je već 22. studenog iste godine tj. samo nešto više od pet mjeseci nakon spomenutog govora, u krvavom atentatu u teksaškom gradu Dallasu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.